e premte, mars 24, 2006

Kadri Hazbiu përgatit grupin special

Ekskluzive/Në këtë numër, Mark Dodani, ish-oficeri i shërbimit inteligjent shtetëror, tregon se si u përgatit grupi special i ushtarakëve, depërtimi i tij në grupimet kundërshtare në zonën e Elbasanit, ambientimi me jetën e malit, vështirësitë e kryerjes së detyrës, si dhe ndihmën që i dha Kadri Hazbiu për të parë gjyshen në çastin e vdekjes.


Kujtim Boriçi


Struktura e grupit special-Drejtues, Kadri Hazbiu, me pseudonimin “Besniku”-Përgjegjës, Idriz Seiti, me pseudonimin “Profesori”-Anëtar, oficeri Hekuran Pobrati, me pseudonimin “Mali”-Anëtar, oficeri Mark Dodani, me pseudonimin “Studenti”(Arkiva e Ministrisë së Brendshme)DokumentiTerritori i veprimit dhe kontaktet-Grupi special mori detyrë të vepronte në zonën e Elbasanit, të depërtonte në grupimet e Hamit Matjanit, Demo Tafanit, Alush Leshanakut etj, duke punuar e mbajtur kontakte të vazhdueshme me drejtuesit e operacionit në ministrinë e Brendshme. Nesër do të lexoni:-Akuza ndaj Teme Sekos dhe pozicioni i Kadri Hazbiut. -Si u përjashtuan nga partia oficerët Pobrati, Dodani dhe Aliko gjatë kohës që kishin depërtuar në grupimet kundërshtare. Si i mbrojtën Kadriu dhe Mehmeti. -Akuza zyrtare e prokurorit Xh. Sula për “tradhtarin” Mark Dodani. Grupimet kundërshtare nacionaliste në muajt e parë të vitit 1949, të fuqizuara në numër e efektiva, të hedhura në aktivitet konkret për përmbysjen e regjimit komunist në Shqipëri, po sillnin situata të vështira për forcat e ndjekjes. Veçanërisht, sipas dokumenteve zyrtare të kohës dhe shënimeve të Mark Dodanit, ish-oficerit të shërbimit inteligjent shqiptar, krahas prezencës së tyre në zonën veriore të vendit, grupime të fuqishme vepronin në zonën e Elbasanit e territorin e Shqipërisë së mesme. Drejtues të tyre si Hamit Matjani, Demo Tafani, Alush Leshanaku etj., jo vetëm ishin personalitete të njohura e të vendosura në misionin e tyre, por gëzonin edhe një mbështetje në qarqet nacionaliste në vend. Në këtë periudhë, shërbimi i zbulimit e kundërzbulimit të shtetit shqiptar e shton depërtimin e personave apo grupeve speciale në këto grupime. Njëri prej tyre në këtë periudhë është ai dërguar në zonën e Elbasanit, ku mes pjesëmarrësve është dhe oficeri i ri i shërbimit sekret Mark Dodani. “Ishte një situatë e vështirë për grupin tonë special, por përgatitja profesionale, informacionet për strukturat dhe kontingjentin kundërshtar si dhe një prapavijë e sigurt (forcat tona) në çdo situatë që mund të paraqitej, ishin një garanci e mirë për realizimin e detyrës me sukses”, -tregon Mark Dodani. Përgatitje e grupit special nga Kadri HazbiuAktiviteti i dendur i grupimeve kundërshtare në zonën e Elbasanit dhe rreziku i përhapjes së këtij aktiviteti në një rreze më të gjerë, sipas Mark Dodanit, shtroi nevojën e depërtimit të shpejtë të grupeve speciale të zbulim-kundërzbulimit shqiptar, grupe që përgatiteshin direkt apo me udhëzime të hollësishme nga Kadri Hazbiu. “Për të depërtuar në grupimet e njohura që vepronin në zonën e Elbasanit, u përzgjodh një grup i përbërë nga tre oficerë, unë, Idriz Seiti dhe Hekuran Pobrati që ishte dhe shefi ynë”, - tregon Dodani. Sipas Dodanit, i ngarkuari direkt me përgatitjen në detaje të grupit special ishte Idriz Seiti, që në atë kohë ishte shefi i luftës kundër bandave në ministri, ndërsa skenari i përgatitjes së plotë dhe misioni ishin miratuar nga Kadri Hazbiu. Prë grupin, porosia e Kadriut ishte: ”Veproni me shkathtësi për të mos lëkundur besimin e tyre, për të mos ngjallur asnjë hije dyshimi që mund t’u dekonspirojë, mos vrisni njerëz, por mbani si burime informacioni duke na informuar ne për çdo gjë!”. Njëkohësisht, shton Dodani, megjithëse në grupin tonë special kishim dhe radist, të gjithë mësuam shifrën dhe përdorimin e radio-transmetueses marrëse-dhënëse. Sipas Dodanit, në momentin e nisjes Kadri Hazbiu jep porosinë: ”Me të shkuar në Elbasan, në bazën që ju e dini, të caktoni emrat falso dhe pseudonimet. Kështu bëmë. Në Elbasan, nën drejtimin e “Profesorit” (Idriz Seiti), në fshehtësi, shton Dodani, -takuam edhe shokët tanë, rreth 10 veta. Për shkak të evitimit të përballjes me njerëz të njohur, ditët e para, lëvizjet në Elbasan, nga njëra bazë në tjetrën, bëheshin tepër të studiuara e të kujdesshme. Kontaktet me radiondërlidhje me qendrën në Tiranë ishin të vazhdueshme, ndërkohë që u vendos lidhja dhe me krerët e grupimeve ku do të depërtonin. Me grupimin ilegal të Demo Tafanit, grupi special i oficerëve të shërbimit inteligjent shqiptar u lidh nëpërmjet djalit të vetë Tafanit. Po kështu, sipas parashikimeve, u bë depërtimi dhe në grupimet e tjera. “Në këtë mënyrë, me depërtim, gjatë viteve 1949-1953, me një intensitet veprimesh e vështirësi, por të suksesshme, ne u ndeshëm dhe me grupimet ilegale të nacionalistëve H. Matjani, A. Leshanaku, Sulë Selimi, Xhaferr Mema, Naim Cela, DalipKurti, Mark Jak Bajraktari etj”, - thotë Dodani. Dodani: “Si më çoi Kadriu në varrimin e gjyshes”Jeta mes maleve në ilegalitet që kishim nisur, -tregon Dodani, -veçanërisht e jona, që kishim mision të veçantë, është tepër e vështirë. Ai tregon se para “arratisjes” së tij, në shtëpi kishte lënë të sëmurë rëndë gjyshen, të cilën e donte shumë. Para se të vdiste, siç do të mësonte më vonë, kishte shprehur pengun e vetëm të jetës, donte që të shihte për herë të fundit Markun. Megjithëse në opinion familja Dodani ishte e trajtohej si familje armiku, këtë peng të gjyshes e kishte mësuar në rrugën e tij dhe Kadri Hazbiu, i cili merr masa dhe për pak çaste i krijon mundësi Markut të ikë nga malet, pa rënë në sy, dhe t’i gjendej pranë gjyshes Prena Përgjoni, në momentet e fundit të jetës. Për këtë rast, në shënimet e tij Dodani shkruan: ”Isha në grupin special me Asim Alikon e Xhaferr Memën e Elbasanit, kur në një nga pikëtakimet tona sekrete me qendrën, më vjen një person, shok i imi, dhe më thotë se me urdhër të Kadri Hazbiut duhet të shkoja pak çaste në shtëpi se më kërkonte gjyshja. Pak më tutje, pashë që diku fshehur më priste dhe makina me të cilën do të udhëtonim. Shkova në shtëpi fshehurazi, pashë gjyshen në momentet që po ndërronte jetë e menjëherë u ktheva në detyrë. Kam shumë raste të tjera gjatë punës sime ku kam ndjerë përkujdesjen e Kadri Hazbiut, ashtu si dhe kolegët e mi, njëra prej të cilave qe dhe kjo!”